Cybercrime, ook wel computercriminaliteit genoemd: zou de gemiddelde ondernemer op het Vaassense industrieterrein Eekterveld zich daar nu wel zo druk over moeten maken? Tijdens onze algemene ledenvergadering bleek daar weldegelijk reden toe.
Sterker nog: bijna alle ondernemers moeten heden ten dage juist enorm op hun qui vive zijn voor deze vorm van criminaliteit. Het ligt namelijk bij iedereen op de loer, vertelt Antoine Beeldsnijder in een interessante lezing voorafgaand aan de jaarlijkse vergadering van Industriekring Eekterveld Vaassen (IEV) die traditiegetrouw in Dorpscentrum de Wieken gehouden wordt. “Zorg dus dat je je ict-structuur en je computers goed wapent met de juiste (antivirus)softwareprogramma’s. Maar zorg bovenal dat je werknemers maar ook jijzelf steeds op je hoede zijn wanneer je eens een verdacht linkje of een programmaatje in een toegestuurd bericht ziet.”
DDoD-aanval, CEO fraude
Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel, maar ook als doelwit, legt Beeldsnijder uit. “Zo zijn er criminelen die bewust enorm veel informatie naar een site sturen (een zogenaamde DDoS-aanval) om die helemaal plat te leggen. Dat gebeurde onlangs nog bij de ABN-Amro. Ook kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er door andere kwaadwillende partijen mailtjes in jouw naam rondgestuurd worden. Dan wordt er bijvoorbeeld een betalingsverzoek neergelegd bij je collega’s. Als er vervolgens een collega van administratie is die daar op reageert en betaalt, dan ben je je geld kwijt. Deze vorm noemt met CEO fraude.”
Maar er zijn veel meer vormen van cybercrime. Men hoeft niet eens een computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden, meldt Beeldsnijder, in het dagelijks leven CEO van het bedrijf Evidantly. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen. “Kort en goed: test je ict-omgeving regelmatig, negeer updates van software of besturingssystemen nooit en lees er veel over. Zo blijf je alert.”